Podľa kardinála Huzara len živá gréckokatolícka cirkev môže priťahovať veriacich

26.10.2005 Prešov

Prešov 26. októbra (TASR) - Len tá gréckokatolícka cirkev, ktorá si je vedomá svojho poslania a žije zdravo, môže priťahovať veriacich. Uviedol to dnes na tl...
Prešov 26. októbra (TASR) - Len tá gréckokatolícka cirkev, ktorá si je vedomá svojho poslania a žije zdravo, môže priťahovať veriacich. Uviedol to dnes na tlačovej besede v Prešove Kyjevsko – haličský vyšší arcibiskup Ľubomyr kardinál Huzar v odpovedi na otázku, či cirkvi pociťujú príliv alebo odliv veriacich. Kardinál zdôraznil, že v každej krajine je situácia iná, ale veľa závisí od biskupov.

Práve téma Ako vydávať svedectvo východnej tradície je nosnou stretnutia 20 gréckokatolíckych arcibiskupov a biskupov Európy s kardinálom Huzarom. Cirkevní hodnostári prišli do Prešova na celý tento týždeň z Talianska, Ukrajiny, Maďarska, Nemecka, Francúzska, Poľska, Čiech a Slovenska.
Hostiteľ prešovský eparcha Ján Babjak neskrýval potešenie z toho, že v poradí druhé takéto stretnutie po Ríme sa koná v sídle Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v Prešove. \"Beriem to ako jeden z mnohých božích darov, ktoré sa nám dostávajú v poslednom období, \" konštatoval pre TASR. Myslí si, že za tým všetkým sú Svätým otcom Jánom Pavlom II. blahoslavení biskupi mučeníci Pavol Gojdič a Vasiľ Hopko a blažený mučeník misionár Dominik Metod Trčka.
Kardinál Huzar inicioval stretnutia preto, aby sa európski gréckokatolícki biskupi navzájom spoznávali, rokovali o rôznych špecifických skutočnostiach, ktorými žije táto cirkev v jednotlivých krajinách a tak ju zviditeľňovali. Chcú sa naďalej stretávať aspoň raz do roka. Nechcú prijímať žiadne radikálne kroky. Za taký označil aj zjednotenie nového gregoriánskeho so starým juliánskym kalendárom, keďže značná časť gréckokatolíkov slávi sviatky podľa juliánskeho kalendára. \"Otázka je jasná, ale citlivá, chceme pritom postupovať s pravoslávnymi, a preto si neželáme ešte jeden ďalší dôvod k rozporom, \" povedal.
Nie je presný počet veriacich, ktorí sa hlásia k tejto cirkvi s východným byzantským obradom. Na Ukrajine podľa kardinála žijú vyše štyri milióny gréckokatolíkov, v Maďarsku a na Slovensku po 250 tisíc, v Poľsku asi 70 tisíc, iba päť tisíc v Grécku, uviedol kardinál.
 

Vyberte región

mark